Hádzaná: Abalo udržal adrenalín na uzde, B. Gille sa vysmial kritikom

12.08.2012 Celý región

Londýn 12. augusta (TASR) - Hádzanári Francúzska vyhrali v nedeľňajšom finále na OH v Londýne nad Švédskom 22:21 a obhájili olympijský triumf z Pekingu. Ako prvému mužskému tímu sa im podarilo obhájiť triumf spod piatich olympijských kruhov.

Bronzové medaily získali Chorváti, ktorí v zápase o tretie miesto dokázali vyhrať nad Maďarskom 33:26. Švédi hrali štvrté olympijské finále (1992, 1996, 2000 2012) a vždy v nich ťahali za kratší koniec, resp. získali "iba" strieborné medaily.

Hádzanári "Tre kronor" sa prekvapujúco dostali do finále a aj tam predviedli viac ako solídny výkon. Pred očami kráľa Carla Gustava a kráľovny Silvii šli do vedenia, ale potom už prebrali opraty zápasu "Les Bleus". Úradujúci majstri sveta vyhrali polčas 10:8 a v kľúčových okamihoch v závere sa lepšie vyrovnali s tlakom. Obaja súperi sa stretli už v základnej skupine, aj v nej 29:26 vyhrali Francúzi. Vo finále ich k triumfu piatimi gólmi potiahol Michael Guigou, ktorý chladnokrvne premenil aj tri sedmičky.

"Na olympiáde sme podávali šialené výkony. Je to neuveriteľné. Všetci, ktorí tomuto mužstvu neverili a mysleli si, že sme už príliš starí, teraz vyznievajú dosť hlúpo," povedal Bertrand Gille z víťazného tímu.

V bráne Francúzov opäť spoľahlivo chytal hrdina semifinálovej drámy s Chorvátmi a bývalý najlepší hráč sveta Thierry "Titi" Omeyer. "Hrali sme v obrane veľmi dobre, aj keď sme v základnej fáze nepredvádzali našu najlepšiu hádzanú. Súperom sme ale nedávali veľa priestoru a možností v ich útoku a aj to pomohlo Titimu k vysokému počtu úspešných zákrokov," povedala legenda francúzskeho tímu Nikola Karabatič. Ten sa v dôležitom závere nechal vylúčiť, ale všetko zachránil jeho spoluhráč Luc Abalo skvelou individuálnou akciou v oslabení. "Mal som vtedy v sebe obrovský adrenalín, ale vedel som, že sa musím sústrediť. Bol to dôležitý moment a vedel som, že by to bol dôležitý gól. A aj bol," povedal Abalo.

Švéd Niclas Ekberg dal šesť gólov a s 50 sa stal najlepším na strelcom na turnaji, keď o jediný presný zásah predstihol Chorváta Ivana Čupiča (49). "Ani som o tom nevedel. Skutočne je to tak? Je to super. Som pyšný na mojich spoluhráčov a na všetky veci, ktoré sme tu spolu dosiahli," povedal Ekberg.

finále - muži - výsledok:

Švédsko - Francúzsko 21:22 (8:10)
Góly: Ekberg 6/2, Larholm 5, Kim Andersson 3, Kallman 2, Petersen 2, Ekdahl du Rietz 2, Nilsson 1 - Guigou 5/3, Abalo 4, Narcisse 4, Barachet 4, Fernandez 2, Karabatic 1, Accambray 1, Sorhaindo 1
Rozhodovali: Krstič a Ljubič (obaja Slov.)
vylúčení: 2:4 na 2 minúty
pok. hody: 2/2 - 3/4
9627 divákov.

o 3. miesto:

Chorvátsko - Maďarsko 33:26 (19:14)
 
konečné poradie:
1. Francúzsko, ľ. Švédsko, 3. Chorvátsko, 4. Maďarsko, 5. Island, 6. Dánsko, 7. Španielsko, 8. Tunisko, 9. Srbsko, 10. Argentína, 11. Kórejská rep., 12. Veľká Británia
 

Vyberte región